Onderwijsdebat: "Wat maakt Onderwijs passend?"
Op 7 maart 2019 vond het Windesheim Onderwijsdebat plaats met de centrale vraag: 'Wat maakt onderwijs voor alle leerlingen en studenten nu en in de toekomst passend?’
Door de mix van panelleden waarin visies, praktijk en politiek goed waren vertegenwoordigd èn een
betrokken publiek, werd het een boeiend debat. Tijdens de borrel werd er dan ook volop nagepraat over dit inhoudelijke debat, dat stof tot nadenken gaf over de vraag: wat betekent deze avond nu voor mij als betrokkene bij het onderwijs?
Enkele uitspraken die op deze avond zijn gedaan:
Luc Stevens: “Het onderwijssysteem zoals we het kennen is gebouwd op de onvoldoende. Het is gebouwd op de vergelijking van jouw prestatie met die van de beste, de gemiddelde? ….Onderwijs in de zin van je ontwikkeling …, opgevoed worden, gesocialiseerd worden, jezelf leren kennen…heeft die normatieve vergelijking helemaal niet nodig. ..Waar is die ontstaan?”
Annelies Robben: “We zijn eigenlijk best vrij in hoe we het willen doen, maar we houden onszelf heel erg vast aan zo deden we het altijd en zo hoort het”.
Maarten Pronk: “Als je durft op een positieve en constructieve manier te kijken naar kinderen en naar het onderwijs wat je hen kan bieden, dan ben je het beste rolmodel dat er is ….als lerarenopleider, als leraar, als ouder.
Joseph Kessels vulde daarop aan: “Een pleidooi voor een kritisch zelfbewustzijn en daar keuzes in maken.”
Het debat werd mede mogelijk gemaakt door Master Educational Needs & Master Learning & Innovation onder leiding van Wouter van der Maden (student Journalistiek) en Natasha Seesink (leerkracht en dagvoorzitter). Het panel bestond uit Maarten Pronk (lokale ondersteuningsadviseur PPO Delflanden met oog op regionale samenwerkingsverbanden), Joseph Kessels (onderwijskundige en emeritus hoogleraar Universiteit Twente, hoogleraar Educational Leadership Open Universiteit), Annelies Robben (founder Onderwijsroute 10-14 Zwolle en alumnus van de Master Learning & Innovation), Luc Stevens (emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht, directeur NIVOZ), en Michiel van Willigen (Wethouder van onderwijs gemeente Zwolle).
Volgend jaar maart krijgt dit debat een vervolg met nieuwe gasten en nieuwe thema’s.