Book Fair: Achterste Dronkelaar

12 okt 2019 13:30-17:30

Na 35 jaar ga ik definitief afscheid nemen van Het Achterste Dronkelaar,

Dronkelaarseweg 13, 3784WB TERSCHUUR

De 19de eeuwse boerderij en het moderne, lichte schilderatelier krijgen nieuwe bewoners.

In het atelier heeft Herman Gordijn meer dan de helft van zijn artistieke loopbaan gewerkt. Er zijn bekende en spraakmakende tekeningen, schilderijen en prenten ontstaan. Veel van zijn werken zijn de afgelopen periode verhuisd naar het Rijksmuseum, Teylers Museum, Stadsarchief Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag - Kunstmuseum Den Haag, Het Amsterdam Museum, Literatuur Museum, Fondation Custodia Parijs, Nobilis Centrum voor Prentkunst, en naar particuliere verzamelaars.

In de bibliotheek van de boerderij heb ik de publicatie van een hele reeks boeken voorbereid. Daar heb ik aan mijn proefschrift gewerkt, drie oraties geschreven en tal van collega’s en studenten ontvangen.

Mocht je de plek niet kennen, neem dan een kijkje hier

Book Fair: zaterdagmiddag  12 oktober 13:30 - 17:30 uur

Na het overlijden van Herman woon ik al enige tijd als ‘kleinbehuisde' in Amsterdam. Dat betekent dat ik mijn omvangrijke bibliotheek van meer dan 6.000 boeken en ook het grootste deel van de kunstboekencollectie van Herman moet achterlaten.

Daarom organiseer ik op zaterdagmiddag 12 oktober tussen 13:30 en 17:30 uur een feestelijke Book Fair, waar collega’s en belangstellenden mijn boeken, klassieke muziek CD’s, LP’s en DVD's, kunnen komen uitzoeken om er een nieuwe bestemming aan te geven.

Jarenlang was mijn boekenverzameling op het gebied van Human Resource Development een van de meest complete in Nederland.

Naast de vakliteratuur zijn er ook veel Nederlandse en buitenlandse romans te vinden.

Een extra reden om naar Terschuur (gemeente Barneveld ) te komen zijn de korte presentaties die collega’s zullen houden over hun recent verschenen boeken. Op 12 oktober kun je de volgende mensen ontmoeten:

  • Dieudonné Gakire, survivor van de genocide tegen de Tutsi in Rwanda, vertelt over zijn Dreaming Child, en het ontwikkelingsproject waaraan hij werkt.
  • Loes van Wessum en Ingrid Verheggen presenteren hun Leading a Learning School
  • Jos Kessels neemt ons mee in zijn nieuwste boek: Het Welgetemperde Gemoed, en laat ook op de vleugel horen hoe belangrijk muziek voor hem is.
  • Erik Deen maakt ons deelgenoot van de werkwijze bij het ontstaan de geheel vernieuwde druk van Opleidingskunde, die hij samen met Mariël Rondeel verzorgde.
  • Luk Dewulf neemt stelling met zijn levenswerk: Ik kies voor mijn talent!
  • Tjip de Jong en ikzelf bespreken de lichtbakens uit ons filosofieboek Denken in Organisaties: Pleidooi voor een Nieuwe Verlichting.
  • Suzanne Verdonschot verkent met ons de Nieuwsgierigheid op het Werk
  • Frank Hulsbos en Stefan van Langevelde delen hun onderzoek naar aanleiding van hun bundel Gespreid Leiderschap in het Onderwijs
  • Saskia Tjepkema en Luc Verheijen geven toelichting bij hoe Waarderend Veranderen in zijn werk gaat.
  • Annechien van Buurt verzorgt een toelichting bij de betekenis van Waarderend Leren, dat ze schreef samen met Eefje Teeuwisse en Nina Timmermans.

Hiernaast kun je het programma downloaden.

Bestemming Rwanda

In principe geef ik de boeken weg, maar ik zou het fijn vinden als je per meegenomen boek een donatie achter laat voor het project van Dieudonné Gakire in Rwanda. Donaties zijn ook mogelijk op:

NL11 INGB 0661 3787 05 t.n.v. Dieudonné Gakire te Amsterdam,
o.v.v.: Rwanda Dreaming Child

 

Mijn relatie met Rwanda

10 jaar geleden heb ik in Rwanda gewerkt aan de opbouw van het onderwijssysteem na de verschrikkelijke genocide:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rwandan_genocide

Deze zomer keerde ik er terug en was onder de indruk hoe het land zich ontwikkelt en enorme stappen maakt: de welvaart neemt langzaam toe, het onderwijs verbetert, de gezondheidszorg komt op gang, de landbouw verduurzaamt, het is er heel veilig, nauwelijks corruptie, en het is een prachtig land om te bezoeken. Echt een aanrader voor iemand die op een positieve manier Afrika wil leren kennen.

Het zware verleden ligt echter nog steeds overal om de hoek. Ik bezocht de gedenkplaatsen die de herinnering aan de volkerenmoord in 1994 levend houden. Een generatie jong volwassen survivors, waarvan de gehele familie 25 jaar geleden is uitgemoord, zoekt steun bij elkaar en probeert een betere toekomst op te bouwen. Er zijn echter zoveel daders, vaak buren, dat vervolging en bestraffing onmogelijk bleek. Vreedzaam naast elkaar blijven leven, kan alleen door middel van verzoening.

In feite wil ik mijn bibliotheek schenken aan de verzoening in Rwanda.

Dieudonné Gakire zegt zelf over zijn projecten:

"A Dreaming Child Center is a signature project of Global Radiant Youth, Rwanda, that seeks to provide access to quality education and learning materials to children as well as lifelong learning among the youth. The other project is Youth Social Exchange geared towards strengthening the cross-cultural and bilateral relationship between Rwandan and the Netherlands youth as a mechanism to advance global peace, cross-cultural exchanges and mutual cooperation for sustainable development.”

Dieudonné is door De Balie uitgenodigd om op 7 december a.s. in Amsterdam de prestigieuze Freedom Lecture 2019 te houden.

 

Ik hoop je op zaterdagmiddag 12 oktober welkom te mogen heten op Het Achterste Dronkelaar, en breng gerust belangstellende vrienden en collega’s mee!

Hartelijke groet,

Joseph Kessels

Het Achterste Dronkelaar

Dronkelaarseweg 13

3784 WB TERSCHUUR