Kessels, J.W.M. & H.G. Gordijn (2005). Tweedehands Kennis. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.

Tweedehands Kennis (2005)

 

Kessels, J.W.M. & H.G. Gordijn (2005). Tweedehands Kennis. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. (ISBN: 9076834 156)

Tweedehands Kennis (2005) is een bundel korte verhalen, waarbij ik tekeningen uitzocht van Herman Gordijn.

Het begin van ‘Tweedehands Kennis’ gaat terug naar 1985. Hanna Nathans was net overgestapt van het Rijks Opleidingsinstituut ROI naar Schouten en Nelissen en organiseerde een van de eerste congressen over bedrijfsopleidingen in de grote zaal van de Koningshof in Veldhoven onder de titel: Opleidingsbeleid en Management. Zij nodigde me uit om een bijdrage te leveren. Het was volgens mij een van de eerste keren dat ik een presentatie hield op een conferentie voor vakgenoten. De titel van mijn bijdrage was: Tweedehands Kennis. Later verwerkte ik dat thema opnieuw in een van de stukjes die ik schreef voor het Magazine Opleidingen. Ver voordat elk blad een eigen columnist moest hebben, zag redacteur Hanni Leenen mogelijkheden om een kort, beschouwend verhaaltje op te nemen. De teksten in dit boekje zijn voor een groot deel afkomstig uit die periode van 1996 - 1998, waarin ik iedere maand een thema rond opleiden, leren en ontwikkelen verkende.

Terugkijkend blijken deze miniaturen voor mij een belangrijke rol te hebben vervuld bij het beter leren begrijpen van het begrip kennis, het ontwikkelen van kennis en de toepassing daarvan in het werkveld. Voorbeelden daarvan zijn Tweedehands kennis, Kennis te koop, Vervreemd vermogen, en Spannend op school. Vaak is die kennis gekoppeld aan het omgaan met klanten en het organiseren van dienstverlening. De klantgerichtheid is een belangrijk onderwerp in ‘Nen ascenseur drinkt geen bier, Koning Eenoog en Strandlunch.

Mijn zorgen over de rol van managers daarbij duiken al vroeg op in Slim zijn op bevel, Brief aan mijn zuster en Is management millenniumproof? Dit laatste verhaal is verschenen in het nieuwjaarsnummer van 2000 in het tijdschrift van de Baak.

Het boekje is alleen nog als tweedehands exemplaar verkrijgbaar.