Onderzoeksdagen De Haagse Hogeschool 13 en 14 april 2011

12 Apr 2011 01:15

Vandaag, 13 april 2011, werkte ik mee aan de opening van de twee onderzoeksdagen van De Haagse Hogeschool. Het is duidelijk dat ook de hogescholen onderzoek meer moeten gaan vervlechten met het onderwijs. Dat is voor ons als docenten geen makkelijke opgave. We hebben niet altijd ervaring met het doen van onderzoek en in onze eigen opleiding is de aanraking met onderzoek niet altijd positief: het is moeilijk, je doet het nooit goed, je staat altijd aan kritiek bloot, en er ligt een sterke nadruk op statistiek en methoden en technieken, zonder dat het duidelijk is wat de urgente vraag is of welk uitdagend probleem om een oplossing vraagt.

Om studenten enthousiast te maken voor onderzoek in het onderwijs is het nodig om er een spannende onderneming van te maken en er samen plezier aan te beleven. En die mogelijkheden zijn er als we onderzoek verbinden aan urgente en relevante vragen in de beroepspraktijk. Vooral als je onderzoek in kunt zetten als interventie om beweging op gang te brengen in de beroepspraktijk.

Bijgevoegd heb ik mijn presentatie "Zorg dat de Docent blijft" (als tegenhanger van de inleiding van dr. René Diekstra: "Weg met de student!" )

Ook is hier het programmaboekje van de onderzoeksdagen te vinden.